about me

WEB_DSC_5352_convbew_vierkant1_Erik JansenFotografie

Mary Munnik woonde 8 jaar in Afghanistan. Ze kwam voor het eerst in Kabul in 2005 als freelance fotograaf en besloot zich daar te vestigen om zo de wederopbouw mee te kunnen maken. Na zes maanden maakte ze de overstap naar ontwikkelingssamenwerking. Het door oorlog verwoeste land moest haar economie van de grond af opbouwen. Zij had ervaring in bedrijfsleven; ze had in Nederland lesgegeven in ondernemen, bedrijfskunde en marketing. Er was vraag naar deze expertise. Daarom richtte ze een adviesbureau op voor Afghaanse ondernemers, dat ook ontwikkelingsprojecten uitvoerde. Sinds 2012 woont ze weer in Nederland, waar ze haar management consultancy voortzet. Begin 2014 bracht ze een bezoek aan Myanmar, om te onderzoeken of ze daar een kantoor kon openen.

Na afronding van een universitaire studie in Nederland, werkte Mary tien jaar in het internationale bedrijfsleven. Ze vervolgde haar opleiding in Japan met een MBA. Ze werkte drie jaar in Tokyo voor een Nederlands bedrijf. In die tijd ontstond de passie voor fotografie. Daarna was ze een paar jaar werkzaam voor Japanse multinationals in Nederland in management functies. Tijdens een sabbatical jaar besloot ze tot een drastische stap: ze gaf de zekerheid van een vaste baan op om als freelance fotograaf te werken.

Als fotograaf werkte Mary onder meer aan een fotodocumentaire over de inheemse bevolking van het eiland Borneo. Daarvoor reisde ze tot diep in het oerwoud en bracht weken in dorpen door om de koppensnellers te fotograferen. Zo kon ze vast leggen hoe de ontbossing de oerwoudbewoners dwong hun levensstijl ingrijpend te veranderen.

Haar liefde voor reizen begon na haar afstuderen toen ze samen met een studievriend een 2CV van Egypte terug naar Nederland reed. Mary Munnik bracht een groot deel van haar jeugd door op het eiland Texel.

Leave a Reply